“Een reisbureau runnen, week 1”

Week 1 zit erop! Onze eerste week als kersverse reisbureau-eigenaren. Vorige week vrijdag lanceerden we onze website en Facebookpagina en gedurende de hele week zijn we overladen met enthousiaste en positieve reacties. Veel mensen – familie en vrienden – waren wel op de hoogte van onze plannen, maar voor velen zal The Great Unknown zeker ook als een grote verrassing aanvoelen.

Net zoals de aankondiging van onze wereldse reisplannen, nu zo’n twee jaar geleden, voor velen eveneens als een grote verrassing kwam. (Overigens niet voor onze familie en vrienden – voor hen was meer de vraag wanneer dan of we ooit zoiets samen zouden doen.) Ik heb van meerdere mensen destijds verschillende vragen gehad; onder andere of het wel verstandig zou zijn om beide ons (vaste) werk op te zeggen, en waar we dat schip met geld vandaan toverden. Of het verstandig was om ons stabiele leven in te wisselen voor één “op de bonnefooi” kon ik toen nog niet zeggen, en dat schip met geld was eveneens niet bij ons aangemeerd. Wel hadden we onszelf een zuinige levensstijl aangemeten, waardoor we geen nieuwe auto reden of een groot huis bezitten, maar wel een bedrag bij elkaar hadden kunnen sparen om een aantal maanden van te kunnen reizen. Dromen achterna jagen is ook gewoon een kwestie van keuzes maken.

Het idee was om ongeveer een jaar weg te blijven. Het werden er uiteindelijk bijna twee. In deze fantastische tijd hebben we natuurlijk veel gezien en beleefd. We krijgen vaak de vraag wat nu het mooiste is wat we hebben gezien. Daar heb ik geen antwoord op. Een van de ervaringen die absoluut onvergetelijk en zeer waardevol is, is onze reis naar Noord-Korea. Daar waren we met oud en nieuw 2016/2017. ‘s Werelds meest afgesloten land, waar we weinig meer van horen dan vaak bizarre verhalen via de media. Hoe zit het “nu echt” en hoe vergaat het die 24 miljoen inwoners? Natuurlijk maak je jezelf een illusie als je denkt daar achter te komen in een georganiseerde tour van een week. En toch vang je een bijzondere glimp op van een wereld die zó anders is dan de onze. Het deed ons beseffen dat wij, Nederlanders, toch gigantisch bevoorrecht zijn met onze welvaart, ons politieke klimaat en vooral: met ons paspoort. Er zijn miljoenen, zo niet miljarden, mensen op onze aarde die nooit de kans zullen krijgen om eigen keuzes te maken in het werk dat ze doen/ambiëren, religie, sociale klasse, vrijheid van meningsuiting, welvaart etc etc. Keuzes die wij allemaal wel mogen maken én kunnen maken. Want veel vaker dan je denkt is er, als de wil er is, een weg. Gaan dus met dat hart! ♥

Aletta
(10 februari 2019)